Президентът Румен Радев обяви официално, че налага вето върху част от

...
Президентът Румен Радев обяви официално, че налага вето върху част от
Коментари Харесай

Президентът обясни защо налага вето върху част от промените в Изборния кодекс

Президентът Румен Радев разгласи публично, че налага вето върху част от наредбите от Закона за допълнение и изменение на Изборния кодекс, както и претекстовете към него.  Според него измененията в този закон обезсмисляли машинното гласоподаване. Радев подава ветото в деловодството на Народното събрание още при гласуването на промените на второ четене предходната седмица.

" Трите месеца на многохилядни национални митинги с искане за оставка на държавното управление и основния прокурор са удостоверение за дълбока рецесия на демокрацията. Сондажите записват рухналото публично доверие в ръководещите. Изборите са фундаментът на всяка народна власт и от тяхната почтеност и бистрота зависи по какъв начин ще продължаваме напред. Отказът на властта да чуе гласът на поданството, удължава мъката ", стартира обръщението си към народа президентът.

По думите му, в тази обстановка кабинетът не ръководи, а търси избягването на политическата и правна отговорност на многочислените кавги, белязали последните години. Посегателството върху Изборния кодекс е подчинено и стимулирано на същата цел.

" През предходната година законодателят постанови условия за напълно машинно гласоподаване за президентски и парламентарни избори. С последните промени обаче, се разрешава едновременното въвеждане и на книжен, и на машинен избор и ръчното им преброяване, което обезсмисля машинното гласоподаване. 

Тези решения мъчно могат да се обяснят с друго с изключение на с желанието да се отворят задоволително благоприятни условия за безпорядък и изборни монипулации в интерес на ръководещите. Снемането, което законът прави от Народното събрание и прехвърлянето върху ЦИК на решението и отговорността дали да се наемат или закупуват машините, на процедура значи бягство от отговорност на Народното събрание в случай че в Конституцията ясно са показани разпореждания и се вменяват отговорности на законодателя във връзка с изборите. 

В същото време законодателят лишава ЦИК от опцията да дефинира реализатор за компютърната обработка на гласувалите и на данните от гласуването като напълно вменява тези действия на " Информационно обслужване " АД, пренебрегвайки редица разпореждания за конкурсното начало в стопанската активност и предовратяване на злоупотребата с монополизма и нелоялната конкуренция ", сподели още президентът.

" Винаги съм подкрепял публичната нужда от разширението на директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление, само че това би трябвало да става при ясни правила и без несъгласие с Конституцията. Отмяната на законовата възбрана посредством народен референдум да се вземат решение въпроси от компетентността на Великото национално заседание, безпричинно смесва две конституционно открити форми на гражданско присъединяване в държавната власт. 

Считам, че сходно палиативно разширение на директната народна власт не дава повече благоприятни условия на жителите да вземат решение значими въпроси и то директно от държавната власт. Всички тези промени имат ясната цел да подсигуряват служебната победа на ръководещите в идните избори, нанасяйки следващ удар върху правната структура на нашата страна. Отстъпва се от ясни законови положения и се основават предпоставки за подозрение в честността на изборите и за тяхното оборване. 

Не мога да подмина и да не обърна внимание върху обстоятелството, че измененията на толкоз значими правила броени месеци преди изборите без действителен спор всъщност и без детайлна оценка за влияние, са образец за непредсказуемост на държавната власт и отблъскват жителите от урните. С оглед на изложеното натрапвам несъгласие върху част наредбите от Закона за допълнение и изменение на Изборния кодекс ", съобщи в края на обръщението си Радев.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР